Sănătos cu ceai verde

Sănătos cu ceai verde

Puţine lucruri simple în lume cauzează o plăcere atât de mare ca şi un pahar de ceai rece într-o căldură nesuportată, sau o ceaşcă fierbinte în zilele friguroase. Iar dacă alegem ceaiul verde, nu numai că ne revigorează şi ne încălzeşte, dar contribuie şi la sănătatea organismului nostru: Deoarece ceaiul verde este un antioxidant şi detoxifiant perfect, reduce nivelul de colesterol, ajută la prevenirea cancerului, precum şi în tratarea acestuia.

Iniţial este o plantă de ceai de origine asiatică (Camellia sinensis), veşnic verde, arbust lemnos. De obicei, sunt tăiate la 1,5 m înălţime, ceea ce face mai uşor recoltarea frunzelor. Din punct de vedere al prelucrării există patru tipuri de ceai: ceaiul negru fermentat şi uscat, ceaiul verde uscat şi tratat termic, ceaiul alb doar uscat şi oolong-ul, care este doar parţial fermentat. Deşi fiecare dintre aceste proceduri afectează proprietăţile ceaiului, cea mai mare schimbare este cauzată de fermentare. Procesele de oxidare ce au loc în timpul fermentării specifică culoarea, compoziţia şi aroma ceaiului.

Substanţe active vindecătoare

Ceaiul verde conţine în cantităţi mari metilxantonine – inclusiv cofeină şi teofilină – astfel, are un efect stimulent, îmbunătăţeşte memoria, iar aminoacidul L-theanine calmează şi ameliorează anxietatea. Din punct de vedere al menţinerii sănătăţii este şi mai important, deoarece conţin polifenoli – este foarte bogat în epigallocatechin-3-galat – şi datorită flavonoidelor este un anti-inflamator şi antioxidant puternic, neutralizează radicalii liberi ce perturbă buna funcţionare a organismului, care joacă rol în formarea bolilor vasculare, reumatism, cancer, precum şi este responsabil de accelerarea procesului de îmbătrănire.

Să consumăm ceai verde

Aportul de ceai verde inhibă formarea bolii Alzheimer, de asemenea, vindecă boala prin eliminarea toxinelor ce deteriorează celulele creierului. Este un detoxifiant perfect, întăreşte sistemul imunitar, precum şi elimină toxinele ce accelerează procesul de îmbătrănire. Încetineşte evoluarea cancerului, este cicatrizant, echilibrează nivelul de glicemie în sânge, astfel ceaiul verde este un aliat util în prevenirea şi tratarea diabetului zaharat. Patru ceşti pe zi de ceai verde reduce semnificativ riscul bolilor cardiovasculare, iar o cantitate mai mare reglează nivelul de colesterol. Deoarece gol (fără zahăr) este complet fără calorii, îmbunătăţeşte digestia, este un diuretic puternic, susţine funcţionarea ficatului, în plus reduce o treime de enzime care sunt responsabile de depozitarea grăsimilor în organism, este un produs complementar ideal pentru cure de slăbire. Merită să consumăm un pahar de ceai verde înainte de masa principală pentru defalcarea mai rapidă a grăsimilor aflate în sistemul digestiv!

Putem prepara şi acasă

E bine de ştiut că timpul de preparare al ceaiului, de fapt determină proprietăţile lui. În cazul în care se lasă la înmuiat doar o perioadă scurtă, maxim două minute, nuanţa, gustul şi mirosul ceaiului verde va fi mai slab, iar dacă lăsăm zece minute, culoarea va deveni galben-maronie şi obţinem o aromă concentrată. Cofeina ce se regăseşte în ceaiul verde se dizolvă repede în apa fierbinte – conţinutul de cofeină este definit şi de cantitatea ceaiului şi de timpul de preparare – cu toate acestea, polifenolii ce sunt responsabili de efectul antioxidant au nevoie de mai mult timp. Prin urmare, pentru a obţine efectul dorit merită să lăsăm frunzele de ceai cât mai mult la înmuiat.

Este eficient şi extern

Aplicat pe piele, ceaiul verde hidratează, elimină inflamaţia epidermei, antioxidanţii protejează împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor UV-B şi reduc riscul de melanom. Efectul de fermitate face un serviciu bun în lupta împotriva celulitei. Aţi ştiut? O concepţie greşită este că din ceaiul verde lipseşte cofeina, pe când conţine o cantitate la fel de mare ca şi ceaiul negru. În acelaşi timp, frunzele crude ale ceaiului negru îşi pierd aproape tot efectul antioxidant datorită procesului de fermentare.

Ciuperca Kombucha este ficientşi împotriva cancerului 7

Denumirea comună este ciuperca Kombucha, cu toate că nu este o ciupercă adevărată, este compusă din trei tipuri de drojdie şi de un grup de bacterii. Ceaiul preparat din ea este un elixir al sănătăţii, care întăreşte sistemul imunitar şi ajută la menţinerea vitalităţii. Este un detoxifiant excelent, contribuie la prevenirea cancerului şi a bolilor de articulaţii, restabileşte flora intestinală, pr...
Citiţi mai departe

Cimbru pentru inflamaţie 3

Cimbrul de câmp –Thymus vulgaris –, denumire populară balsami, schinduf, cimbrul ciobanului, iarba cucului etc., a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri şi a fost o plantă medicinală foarte populară. Este puternic antiseptic ţi antispastic, poate fi folosit cu succes împotriva infecţiilor ale tractului respiratorii, în vazul bolilor ale tractului urinar şi pentru dureri de cap, migrene, precum ...
Citiţi mai departe

Cură de curățarea intestinului pentru o digestie sănătoasă 1

Una dintre funcţiile principale ale ficatului este de a selecta şi de a colecta toxinele ajunse în organsim, respectiv să ajute la eliminarea acestora din organsim. Dar uneori şi filtrele necesită să fie curăţate… Despre multe produse din comerţ se pronunţă că are efect detoxifiant şi dea-dreptul nu sunt puţine dintre aceştia care sunt spre folosul nostru. Dar pentru a efectua o cură compl...
Citiţi mai departe