Cimbru pentru inflamaţie

Cimbru pentru inflamaţie

Cimbrul de câmp –Thymus vulgaris –, denumire populară balsami, schinduf, cimbrul ciobanului, iarba cucului etc., a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri şi a fost o plantă medicinală foarte populară. Este puternic antiseptic ţi antispastic, poate fi folosit cu succes împotriva infecţiilor ale tractului respiratorii, în vazul bolilor ale tractului urinar şi pentru dureri de cap, migrene, precum şi contribuie la succesul detoxifierii.

Cimbrul face parte din familia Labiatea şi provine din zonele de vest ale Mării Mediterane, dar în zilele noastre se poate cultiva aproape oriunde până la 3000 de metri. În principal, preferă solul stâncos, expus la lumină solară puternică. Este cunoscut aproape 350 de specii, din care doar câteva se poate folosi utiliza în scop medical. Printre ingredientele active cele mai importante se regăsesc uleiurile volatile antiseptice, antimicrobiene – timolul antiseptic şi carvacolul antimicrobian -, iar din punc de vedere farmaceutic, devine preţios datorită conţinutului de saponină, acid cafeic, acid tanic şi flavonoide.

Desinfectant, antispastic, cimbru

Cimbrul protejează celulele, întăreşte sistemul imunitar, astfel protejează organele împotriva bolilor. Este un antiseptic excelent, inhalarea sau gargara cu ceaiul de cimbru este ideală pentru a reduce simptomele de răceală, tuse, inflamaţiile cavităţilor bucale şi a bronşitei, precum şi curăţă nasul înfundat, mestecarea frunzelor ameliorează eficient durerea de gât. În caz de infecţii ale tractului urinar se poate utiliza în apa de baie, într-un timp foarte scurt ameliorează simptomele neplăcute. În medicina populară, este numit planta femeilor, deoarece are efect antispastic puternic, astfel cimbrul se poate folosi cu succes in caz de dismenoree – menstruaţie cu crampe -, precum şi în caz de durere de cap, migrene, probleme de ficat, fiere ţi intestine. Adăugat la băutura sugarilor ameliorează durerea, crampele abdominale. Decoctul creşte numărul celulelor roşii şi facilitează circulaţia sanguină. De aceea este recomandat pentru cei care suferă de anemie. In moment ce reglează fluxul de sânge, cimbrul este capabil să oprească sângerarea la rănile minore.

Detoxifiere în mod natural

Datorită conţinutului de acid tanic cimbrul are efect diuretic şi vermifug, astfel este valoros în timpul curei de slăbire, precum şi la detoxifiere. Decoctul folosind extern ameliorează în câteva minute mâncărimile neplăcute, senzaţia de arsură, înroşirea pielii cauzată de înţepăturile de insecte. Este un mare favorit al industriei de înfrumuseţare, este materia primă a multor produse, în special pentru tratarea tenului gras este ideal. Acţionează cel mai eficient pe faţă şi pe spate, în zonele cu piele grasă. Folosind acasă, se amestecă în ultima apă de clătire (extractul sau decoctul) pentru păr, astfel reglează producţia de sebum. În plus, revigorează şi îmbunătăţeşte bunăstarea, şi, deşi poate părea contradictoriu, dar promovează, de asemenea, un somn liniştit.

Să preparăm decoct de cibru acasă

Pentru cura de ceai trebuie să fierbem jumătate de litru de apă, să adăugăm 25 de grame de cibru, apoi să lăsăm la înmuiat 10 minute. În caz de probleme sau pentru prevenirea simptomelor să consumăm decoctul de trei ori pe zi în stare călduţă. Pentru a stimula pofta de mâncare să lăsăm cinci munute la înmuiat într-o cană cu apă fierbinte 10 grame de cimbru, ceaiul se consumă totdeauna înainte de masă.

Aţi ştiut?

Dacă dorim să avem un somn liniştit şi adânc să punem cimbru proaspăt sub pernă. Somnul odihnitor este garantat!

De ce este importantă detoxifierea? 163

Detoxifierea ajută la eliminarea materialelor dăunătoare și a toxinelor acumulate în organism, care au efecte nedorite asupra sănătății unei persoane. În cele mai multe produse alimentare se regăsesc aditivi, conservanți, potențiatori de aromă, coloranți artificiali care nu sunt necesari pentru organismul uman, prin urmare, detoxifierea organismului devină o sarcină importantă. Aceste substanțe...
Citiţi mai departe

Ganoderma este un elixir al vieţii disponibil pentru toată lumea 51

Ganoderma – Ganoderma lucidum – sub altă denumire Reishi sau Ling zhi datorită gustului amar nu poate fi consumată în stare crudă, dar decoctul este bun pentru vindecarea sau prevenirea multor boli. Este un antioxidant puternic care ajută efcicient în tratarea cancerului şi a tulburărilor de autoimunitate, iar datorită efectului de curăţarea sângelui şi a ficatului este un detoxifiant excelent. Ar...
Citiţi mai departe

Ciuperca Kombucha este ficientşi împotriva cancerului 5

Denumirea comună este ciuperca Kombucha, cu toate că nu este o ciupercă adevărată, este compusă din trei tipuri de drojdie şi de un grup de bacterii. Ceaiul preparat din ea este un elixir al sănătăţii, care întăreşte sistemul imunitar şi ajută la menţinerea vitalităţii. Este un detoxifiant excelent, contribuie la prevenirea cancerului şi a bolilor de articulaţii, restabileşte flora intestinală, pr...
Citiţi mai departe