Cruşinul laxativ

Cruşinul laxativ

Cu toate că, în zilele noastre cruşinul nu se află printre cele mai populare plante medicinale, dar în special pentru efectul lui laxativ şi detoxifiant este un ingredient de bază, de secole întregi, al medicinei populare. Poate fi folosit cu succes în caz de constipaţie şi hemoroizi, precum şi pentru menţinerea sănătăţii a prostatei. Este cunoscut şi sub denumirile lemn câinesc, salbă moale, spinul cerbului, pasachină, sălbist.

Cruşinul face parta din familia Ramnaceae, este un arbust care prosperă în zonele umede, împădurite , este o plantă verticală care ajunge la o înălţime de 2-5 metri. Cu toate că nu necesită o îngrijire specială, este cultivat foarte rar, prin urmare în medicină este uzilizat, în general speciile crescute în sălbăticie. Mai ales în Europa, Eurasia şi Africa de Nord. Fitoterapia utilizează ramurile mai groase, materia primă este colectată între lunile mai şi iunie. În general, este uscat în aer liber, dar acest proces poate dura mai mulţi ani, astfel este accelerat printr-o uscare la temperatură de 100 °C. Uscarea atentă este esenţială, deoarece consumul de scoarţă „proaspătă” cauzează senzaţie de greaţă, precum şi iritaţie gastrică. Cel mai important ingredient activ este antranolul, cu efect puternic laxativ şi antrona, care după o depozitare de un an sau dacă sunt supuşi la temperatură ridicată se transformă în substanţe mai puţin iritante, în frangulin gluconat A şi B, precum şi în frangulin glocozide – antrachinone.

Detoxifiere şi cancer de prostată : Cruşinul ne poate ajuta

Ingredientele benefice sunt utilizate în colon în urma proceselor metabolice, cu ajutorul bacteriilor din flora intestinală. Stimulează muşchii colonului, creşte producţia sucului gastric, inhibă reabsorbţia apei şi a mineralelor. Datorită acestuia, fecalele rămân un timp mai scurt în intestine, consistenţa devine mai moale, ce reprezintă o uşurare pentru cei care suferă de hemoroizi sau de fisuri anale. Nu este întămplător faptul că, după o intervenţie chirurgicală de rect sunt folosite des produse pe baza de cruşin. În caz de constipaţie se poate folosi două săptămâni în condiţii de siguranţă. Deoarece efectul este exercitat foarte lent, în 10-12 ore, astfel este recomandat să se utilizeze seara târziu, este ideal în caz de constipaţie cauzată de condiţii de stres. Este un curăţător intestinal şi vermifug puternic, astfel este un produs complementar excelent al curelor de detoxifiere. Medicina populară crede că planta cruşin prelungeşte sănătatea prostatei. Unele studii presupun că datorită conţinutului de antrachinonă, consumul de scoarţă de cruşin poate fi eficient împotriva cancerului de prostată.

Reacţii adverse

În caz de hipersensibilitate sau supradozaj pot apărea dureri abdominale, senzaţie de greaţă şi diaree. În acest caz, este posibil scăderea nivelului de potasiu şi a echilibrului acido-basic. În ciuda faptului că planta cruşin este un detoxifiant excelent, consumul nu este recomandat în timpul sarcinii, alăptare şi în cazul crampelor menstruale. De asemenea, trebuie evitat în caz de inflamaţii abdominale, ulcer gastric şi boli hemoroidale. Planta medicinală poate modifica efectul unor medicamente utilizate pentru diferite boli ale inimii, sau al celor diuretice. Deoarece este laxativ, utilizarea lui inhibă absorbţia unor medicamente – antibiotice, anticoncepţionale.

Aţi ştiut?

Din scoarţa şi frunza cruşinului produc vopsea galbenă, iar din frunzele boabelor vopsea albastră – mai ales pentru ţesături de lână. Nunaţa de vopsea este dată de gradul de maturitate al boabelor.

Care este cauza constipației și care pot fi consecințele? 2

Constipaţia este un fenomen despre care nimeni nu vorbeşte cu plăcere, dar fiecare individ trece prin el o dată sau de mai multe ori în viaţa lui. Ce este constipaţia? Constipaţia constă în cazul apariţiei unor defecaţii rare şi grele. Intervalul de timp între scaune poate prezenta variaţii individuale. Unele persoane au scaun de trei ori pe zi, iar alţii o dată sau de două ori pe săptămână....
Citiţi mai departe

Gaze intestinale și balonări vă chinuie? Aflați cauzele 1

V-aţi întrebat vreodată ce fel de performanţă prestează sistemul nostru digestiv? Ce cantitate de alimente trec prin el într-o viaţă întreagă? Să socotim împreună. S-a constatat că un bărbat activ de 70 de kg consumă aproximativ 1,5 kg de alimente pe zi. Deci, într-un an (1,5 x 365 = 548 kg), majoritatea oamenilor consumă ceva mai mult decât 0,5 tone de produse alimentare, adică de 7-8 ori greutat...
Citiţi mai departe