Este sănătos şi gustos feniculul

Este sănătos şi gustos feniculul

Feniculul, cunoscut şi sub denumirea molura – Foeniculum vulgare – este planta cea mai cunoscută din familia Apiaceae. Datorită gustului delicios este ingredientul preferat de cei care adoră dieta mediteraneană, de asemenea este un detoxifiant eficient, antioxidant şi anti-inflamator, contribuie la sănătatea vaselor de sânge, precum şi a tractului intestinal. În plus, feniculul ajută digestia, elimină mirosul neplăcut al gurii, este o sursă bogată de vitamina C, consumând fenicul nivelul de colesterol poate fi scăzut.

Este folosit ca şi condiment, legumă proaspătă şi ca plantă medicinală, ca ingredient de bază al curelor de slăbit şi al dietelor, dar semnificaţia reală a feniculului se află în efectul lui benefic asupra sănătăţii. Nu numai că, contribuie la prevenirea multor boli, dar şi se poate folosi cu succes ca şi tratament. Partea comestibilă a feniculului este rizomul cărnos, a cărui culoare variază de la alb până la verde deschis. Chiar şi în antichităţi a fost preţuit, au consumat în stare crudă, prăţită sau fiartă. Conţine cantităţi mari de vitamina B şi C – o ceaşcă de rizom de fenicul acoperă necesarul zilnic de vitamina C - , reduce nivelul de colesterol rău LDL, datorită proprietăţilor antioxidante luptă cu succes împotriva radicalilor liberi. Vitamina C întăreşte sistemul imunitar şi protejează vasele de sânge, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. Nu este întămplător faptul că este un condiment preferat de dieta mediteraneană. De asemenea, fenicului este bogat în mangan, magneziu, cupru, fosfor, acid folic, calciu şi fier, datorită conţinutului de potasiu se poate folosi cu succes împotriva accidentului vascular cerebral sau atacului de cord, care este cauzat de hipertensiune arterială. Este bogat în flavonoide, dintre acestea cele mai importante sunt rutina care întăreşte capilarele, quercetin care este anti-inflamator, anetol a cărui material volatil este antibacterian, antifungic – în primul rând, ceea ce priveşte rinichii -, antispastic.

Feniculul este un digestiv

Feniculul îmbunătăţeşte absorbţia substanţelor nutritive în sistemul digestiv, stimulează producerea sucului gastric şi al bilei, leagă acidul gastric, ameliorează balonarea şi simptomele de dispepsie, protejează ficatul, precum şi ajută la eliminarea toxinelor depozitate în organism. Conţinutul ridicat de fibre alimentare – fibrele ajută la eliminarea substanţelor cancerigene depozitate în sistemul digestiv – au rol în prevenirea tumoarelor din colon, şi în ceaiul de fenicul se regăseşte anetolul care previne cancerul recurent. De asemenea, conţinutul de flavonoid, alcaloid şi fenol al feniculului încetineşte creşterea tumoarelor, contribuie la prevenirea cencerului de sân şi ficat.

Este eficient şi ca analgezic: În cazul durerilor abdominale cu crampe şi durerilor menstruale decoctul de fenicul este foarte benefic. În India după fiecare masă se mestecă fenicul, ceea ce accelerează digestia, previne constipaţia, diareea, precum şi elimină mirosul neplăcut de gură. Cu toate că, calmează tractul intestinal şi stomacul, ameliorează simptomele de sindromul de colon iritabil, reduce balonarea, precum şi elimină gazele intestinale, prea mult fenicul poate provoca un efect invers. Deoarece feniculul este atât de sărac în grăsimi cât şi bogat în fibre, astfel cei care urmează o cură de slăbire pot să folosească cu încredere – bineînţeles cu măsură. Datorită conţinutului de acid folic previne anemia, are rol în restabilirea sintezei de ADN. Feniculul are un conţinut ridicat de fitoestrogen – ingredient natural, care afectează hormonii feminine -, astfel reduce simptomele neplăcute ale menopauzei, de asemenea, facilitează producţia de lapte în perioada de alăptare.

Protejează ochii

Efectul anti-inflamator protejează şi ochii, iar antioxidanţii, vitamina C, aminoacizii şi arginina îmbunătăţesc regenerarea ţesuturilor la ochi, astfel contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare, care se formează, în primul rând, la o vârstă înaintată.

Aţi ştiut?

Feniculul este materie primă pentru diferite băuturi alcoolice distilate, se poate regăsi, lângă anason, şi în absint.