Kombucha: Elixirul vieţii

Kombucha: Elixirul vieţii

Denumirea comună este ciuperca Kombucha, cu toate că nu este o ciupercă adevărată, este compusă din trei tipuri de drojdie şi de un grup de bacterii. Ceaiul preparat din ea este un elixir al sănătăţii, care întăreşte sistemul imunitar şi ajută la menţinerea vitalităţii. Este un detoxifiant excelent, contribuie la prevenirea cancerului şi a bolilor de articulaţii, restabileşte flora intestinală, precum şi elimină bacteriile ca şi un antibiotic – în plus, întinereşte.

Ciuperca Kombucha – este cunoscută şi sub denumirea manciuriană – a fost folosită în China cu 2000 de ani î.c. Au încercat pentru prima dată să fertilizeze solul cu fermentarea cerealelor şi a legumelor. Produce vitamine în cantităţi mari – este o sursă unică de complex de vitamine B -, aminoacizi, substanţe antibiotice şi enzime, datorită acestora poate fi folosită pentru tratarea numeroase boli şi pentru restabilirea disfuncţiilor. Nu este întămplător că ceaiul Kombucha este denumită ca şi elixirul vieţii.

Astfel Kombucha

În primul rând trebuie să ţinem cont de faptul că ciuperca kombucha nu se consumă în stare crudă, ci sub formă de ceai. Cu toate că băutura se poate procura gata făcută, şi noi putem să o preparăm. Pentru acest lucru avem nevoie doar de o bucată de ciuperca kombucha, de ceai verde şi de zahăr. Ciuperca aşezată în soluţie nutritivă produce substanţe valoroase, care sunt adăugate la ceaiul acidulat kombucha. Între proprietăţile cele mai importante este detoxifierea, în ceaiul kombucha se găseşte în cantitate mare acidul glucoronic, care în ficat – acidul glucuronic este substanţa naturală de detoxifiere a ficatului – leagă substanţele toxice, care se elimină împreună cu urină din organism. O parte din efectul de detoxifiere constituie faptul că accelerează procesele metabolice şi descompune grăsimile, regenerează flora intestinală, astfel este recomandat pentru cei care urmează o cură de slăbire. Este o sursă naturală de vitaminele B (B1, B2, B3, B6, B12, niacină, biotină, acid folic, acid pantotenic) şi vitamina C, antioxidant, care întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte starea vaselor de sânge, astfel facilitează circulaţia sanguină. De asemenea, contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, kombucha reduce nivelul de colesterol, precum şi combate arterioscleroza. Cu efectul antibiotic, datorită conţinutului de acid usnic, reduce şi previne inflamaţiile în organism, este deosebit de eficient în tratamentul infecţiilor ale tractului respiratorii, pentru tuse astmatice şi este un expectorant foarte bun. Neutralizează nu numai bacteriile, dar şi unele tipuri de virusuri. Deoarece menţine nivelul de coenzima Q-10, care tot scade peste 35 de ani, este utilizat ca şi un produs pentru întinerire. Consumul regulat – este recomandat 300 de ml/zi împărţit de trei ori, în cazul de detoxifiere putem să creştem treptat doza – prelungeşte longevitatea şi conferă un somn liniştit. Ceaiul kombucha are rol şi în prevenirea cancerului: conţine Dextrogyal (acid L-lactic +), care blchează formarea tumoarelor în ţesuturi.

Mai multe beneficii pentru sănătate

Ceaiul kombucha ajută la menţinerea pH-lui şi a echilibrului acido-bazic, reduce hipertensiunea arterială şi durerile de articulaţie, astfel se poate folosi cu success pentru cazurile de osteoartrită şi artrită. Cu ajutorul ei se poate preveni formarea pietrelor la rinichi şi la vezica urinară, precum şi balonarea. Previne, şi chiar vindecă cataracta, ameliorează tulburările de pontenţă, accelerează creşterea părului, îmbunătăţeşte semnificativ starea de spirit. Utilizănd extern, ameliorează arsurile solare şi reduce usturimea, roşeaţa pielii, proliferarea ciupercilor, precum şi eczema.

Ce conţine ceaiul de Kombucha?

Acidul lactic: În kombucha este prezent ca D-(-)-acid lactic sau (R)-acid lactic – este identic cu structura laptelui matern – care este indispensabil din punct de vedere al digestiei. Echilibrează şi elimină efectele L-(+)-acid lactic sau (S)-acid lactic, restabileşte flora intestinală şi pH-ul organismului.

Acid acetic: Principala sa sarcină este să prevină proliferarea bacteriilor nocive.Conferă ceiului kombucha un miros şi o aromă specifică.

Acid malic: Joacă rol în procesele de detoxifierea organismului. Se transformă în organism şi ajută la alcalinizarea acestuia.

Acid oxalic: Este un conservant natural, creşte nivelul energetic al celulelor.

Acid glucuronic: Şi ficatul îl produce, detoxifică organismul, leagă metalele grele – mercur, plumb, benzol – precum şi toxinele introduse în organism, care se elimină uşor cu ajutorul bilei, colonului sau al rinichiilor.

Acid butiric: Este produs de ciuperca de drojdii, ajută la eliminarea infecţiilor de Candida, protejează sănătatea florei intestinale.

Acizi nucleici: promovează regenerarea sănătoasă a celulelor.

Aţi ştiut?

În Republica Kârgâzstan trăiesc multe persoane de vârstă de peste 100 de ani, iar faţa persoanelor de 70 de ani este deosebit de fină, fără riduri. Localnicii cred că acest lucru se datorează faptului că în fiecare zi consumă 300 de ml de ceai kombucha.

Probleme intestinale / În general despre probleme intestinale / Prevenire şi tratament 1

Mulţi oameni au probleme intestinale. Problemele intestinale sunt atât de variate, încât este imposibil de depistat cauza fiecărei boli în lipsa unor examinări amănunţite. Putem spune că în zilele noastre diferite probleme intestinale se întălnesc la tot pasul vieţii; cauzele acestora sunt în principal o alimentaţie deficitară, acumularea de toxine, abuzul de medicamente şi stresul constant. În...
Citiţi mai departe

Obţinerea unui abdomen plat cu curăţarea intestinului, fără înfometare! 1

Un abdomen plat este estetic, pentru mulţi indivizi reprezintă viitorul dorit faţă de el însuşi, pe lângă acestea sugerează sănătate şi ne face să fim atrăgători. Un abdomen plat este important şi pentru acelea care nu au ca scop atingerea forţei musculare, sau abdomenul „cu pătrăţele”. Fără abdomen plat putem uita hainele la modă, ca de exemplu topurile care ajung până la buric, tricourile sub...
Citiţi mai departe

Este dulce şi sănătoasă inulina, înlocuitorul de zahăr 2

În principal, inulina se regăseşte în cicoare şi topinambur sub formă de polizaharide, adică compuşi de monozaharide. De fapt, este vorba despre fibre vegetale care se formează dintr-un lanţ lung de fructoză solubilă în apă, care datorită gustului dulce este un înlocuitor perfect de zahăr şi este foarte sănătos. Cu toate că este nedigerabil pentru organismul uman, este indispensabil pentru menţ...
Citiţi mai departe